Voordelen inschrijven koopovereenkomst

Inschrijven koopovereenkomst

U heeft een woning gekocht en de koopovereenkomst is getekend. Bij de duurste aankoop van uw leven is het fijn om alle risico’s uit te sluiten. En dat u garantie heeft op de levering van de woning. Door de koopovereenkomst in te schrijven in de Openbare Registers van het Kadaster bent u als koper (ook als verkoper) wettelijk beschermd tegen een aantal risicovolle situaties die kunnen plaatsvinden tussen het moment van het tekenen van de koopovereenkomst en het moment van ondertekenen van de akte van levering bij de notaris.

Hoe wordt de koopovereenkomst ingeschreven?
De notaris (vaak de notaris die wordt aangewezen om ook de leveringsakte te passeren) zorgt voor inschrijving van de koopovereenkomst. Hij maakt een registerverklaring die bij het Kadaster wordt ingeschreven met de koopovereenkomst als bijlage.

Waarom een koopovereenkomst inschrijven?
Na de inschrijving van de koopovereenkomst bent u als koper extra beschermd tegen juridische of financiële problemen van de verkoper. Stel u voor, u heeft een huis gekocht voor € 300.000,00. De koopovereenkomst is getekend en u denkt dat alles is geregeld. De overdracht staat gepland op 1 januari. De verkoper verkoopt geheel onrechtmatig morgen zijn huis aan een ander voor € 330.000,00. Hij heeft zich laten verleiden door een beter bod nadat hij de woning al aan u had verkocht.

De overdracht aan deze 2e koper vindt al een maand eerder plaats; namelijk op 1 december. U komt er op 2 december achter dat het huis stiekem is verkocht en zelfs al is overgedragen aan een andere eigenaar. Dan heeft u geen poot om op te staan. Uiteraard kunt u de verkoper aansprakelijk stellen voor alle schade en 10% van de koopsom eisen, maar dat is lang niet altijd makkelijk. Het belangrijkste is dat u de woning niet hebt en nooit zal krijgen. Als u de koopovereenkomst had ingeschreven dan had deze overdracht aan de tweede koper niet mogen plaatsvinden en was uw toekomstige woning beschermd.

Nog een heel realistisch voorbeeld: stel dat de verkopers een nieuwe woning hebben gekocht en deze woning wordt verbouwd door een aannemer. Die aannemer maakt grote fouten en de verkopers willen niet zijn nota betalen voordat deze fouten hersteld zijn. Die aannemer kan dan beslaglegging inschrijven op de woning die u gekocht heeft. Heeft u de koopovereenkomst niet inschreven dan kan de overdracht niet doorgaan tot dat het beslag er weer is van af gehaald.

Verder kan er nog van alles gebeuren tot de daadwerkelijke overdracht.

  • verkoper kan overlijden; erfgenamen kunnen ruzie krijgen;

  • de verkoper kan ontoerekeningsvatbaar worden en onder bewind gesteld worden;

  • de verkoper kan failliet worden verklaard of in de schuldsanering terecht komen;

  • de woning is na de koop verhuurd en deze huurder moet mee overgenomen worden;

  • de verkoper bezwaart de woning met een hypotheekrecht of een erfdienstbaarheid;

  • de gemeente heeft na de koop een voorkeursrecht gevestigd op de woning.

Beperkt geldig
Het is wel belangrijk te weten dat u voor maximaal 6 maanden beschermd bent tegen bovenstaande situaties. Zit er een langere tijd tussen het tekenen van de koopovereenkomst en de overdracht; dan kunt u kiezen tussen bescherming in de eerste 6 maanden of bescherming in de laatste 6 maanden. Meteen na het ondertekenen kunt u de koopovereenkomst inschrijven; ook al heeft u nog drie dagen bedenktermijn.

Kortom er zijn genoeg redenen om de koopovereenkomst in te schrijven bij het Kadaster. Een huis kopen is al duur genoeg en besparen op deze kosten is vaak niet verstandig.


logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!