Levenstestament en toch een professioneel bewindvoerder/mentor?

Levenstestament en toch een professioneel bewindvoerder/mentor?

Waarom een levenstestament soms niet de uitwerking heeft die gewenst is. Zoals wij eerder hebben geschreven kan in een levenstestament opgenomen worden aan wie u de bevoegdheden geeft om uw belangen te behartigen als u dat zelf niet meer kan.

Ter illustratie: U heeft last van een vorm van dementie maar de rekeningen moeten betaald blijven worden. U kunt dit zelf niet meer. Wie mag dit namens u doen? Of u moet naar de dokter en wenst iemand mee te nemen die namens u kan spreken. Een persoon die u volledig vertrouwd en die precies weet hoe u alles wenst te hebben. Dit soort dingen (en meer) nemen wij op in een levenstestament. Maar in sommige gevallen heeft een benoeming in het levenstestament niet de uitwerking die in eerste instantie bedoeld is. Zo is in juli van dit jaar een uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch (hierna: Hof) geweest waarin het Hof ondanks een levenstestament, toch een professionele mentor aangesteld heeft. Hoe kan dit?

In deze casus was mevrouw door dementie niet meer in staat haar eigen belangen te behartigen. In haar levenstestament had zij 4 van haar 7 kinderen benoemd tot haar mentoren. In deze familie was er echter sprake van veel onenigheid. In de rechterlijke stukken wordt zelfs gesproken over ‘twee kampen’.

Het Hof was van oordeel dat in dit geval sprake was van bijzondere familieomstandigheden die maken dat de instelling van een professioneel mentorschap aangewezen was. De ernstig verstoorde familieverhoudingen tussen de kinderen maakte dat het levenstestament in praktijk niet uitvoerbaar was of zou worden. De slechte verstandhouding tussen de kinderen maakte dat belangrijke beslissingen voor mevrouw niet of zeer moeizaam genomen zouden kunnen worden. Het Hof had gesteld dat voorop stond dat de belangen van mevrouw zo goed mogelijk gediend moesten worden en dat daar op dit moment geen sprake van was. De ernstig verstoorde familieverhoudingen maakten in dit geval dat de door mevrouw genoemde voorkeur voor een mentor binnen de familie niet passend was.

Als er in uw familie (met name tussen kinderen, of tussen uw broers en/of zussen) sprake is van grote onenigheid en een verstoorde familieverhouding, dan is het advies meestal om geen familielid als gevolmachtigde te benoemen. Wij begrijpen echter dat dit niet altijd mogelijk is, omdat er ook een vertrouwensband met de gevolmachtigde moet zijn. Het kan ook van belang zijn om een toezichthouder te benoemen, als u wel een familielid als gevolmachtigde benoemd. Deze toezichthouder is idealiter ook iemand van buiten de familie. Iemand die onafhankelijk is en goed in de gaten kan houden of de werkzaamheden door de gevolmachtigde goed uitgevoerd worden.

Mocht u een levenstestament willen opstellen maar er is in uw familie sprake van een verstoorde familieverhouding, vertel dit vooral tegen de notaris. Hij/zij kan dan met u meedenken om het levenstestament zo goed mogelijk in te richten.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!