Vakantietip

Vakantietip

De (paas-)vakantie zit er op, de meivakantie komt er al aan en de grote vakantie is zelfs al in zicht. Tijd voor een testament?

Vakantie en testament lijken niet erg goed samen te gaan. Toch kan een vakantie wel invloed hebben op hoe uw vermogen vererft. Zo was er enige jaren geleden een pas getrouwd stel dat op huwelijksreis ging naar een tropisch vakantieparadijs. De voorbereiding van het huwelijk was perfect. De trouwdag was er één om nooit te vergeten en de honeymoon zou sprookjesachtig worden. Maar u weet, sprookjes bestaan niet. Enkele dagen na aankomst liep het pas getrouwde stel een voedselvergiftiging op. Nogal een zware voedselvergiftiging. Eerst overleed de vrouw en enige tijd later overleed de man. Ze waren in Nederland gehuwd, hadden daar ook hun woonplaats en hadden bovendien beiden alleen maar de Nederlandse nationaliteit zodat Nederlands erfrecht van toepassing was. Voor het huwelijk hadden de man en de vrouw geen huwelijkse voorwaarden en/of testamenten opgesteld.

Een eenvoudige toepassing van de erfrechtwetgeving denkt u? Zo op het eerste gezicht wel. De vrouw overleed als eerste zonder achterlating van kinderen, dus was haar echtgenoot haar enige erfgenaam. Na het overlijden van de man als tweede zonder achterlating van kinderen waren zijn ouders, broers en zussen erfgenaam. Klaar? Nee, dat was buiten de familie van de vrouw gerekend. Die vonden de wet maar onrechtvaardig en gingen naar de Rechtbank om verhaal te halen. De rechter luisterde goed naar de familie van de vrouw, maar keek niet goed in de wet en besliste dat het onrechtvaardig was en dat dit niet kon. Dus de familie van de man ging vervolgens in hoger beroep bij het Gerechtshof en die maakte korte metten met de uitspraak van de Rechtbank, en wel als volgt: man en vrouw hebben voor en na het sluiten van het huwelijk beiden geen testament opgesteld hoewel ze daartoe wel in staat waren. Doordat er geen testament was opgesteld heeft het wettelijk erfrecht te gelden en gaat na overlijden van de vrouw alles in eerste instantie naar de man en door het overlijden van vervolgens de man alles in tweede instantie naar de familie van de man. Hadden erflaters dat anders gewild dan hadden ze maar een testament moeten maken.

Als man en vrouw hadden gewild dat beide families hadden moeten erven dan hadden ze daarvoor maar een testament moeten laten opmaken. Evenzeer geldt dit als u wilt dat bepaalde mensen niet erven ofwel onterfd worden: maak een testament op. Ook als u bijvoorbeeld wil dat een kind met een beperking na uw overlijden erft, maar dat na diens overlijden niet de dichtstbijzijnde familieleden het restant van uw erfenis hoeven te ontvangen: maak een testament op. Wilt u dat een (lokaal) goed doel erfgenaam wordt of een bedrag (legaat) krijgt? Regel het in uw testament. En regel het vooral tijdig. Stel de goede bedoelingen niet uit tot het nieuwe jaar maar regel het tijdig, zodat het niet tegenvalt voor de erfgenamen als u niet terugkomt.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!