Samengesteld gezin?
Zijn uw stiefkinderen ook erfgenaam?

Samengesteld gezin, stiefkinderen erfgenaam

U bent hertrouwd en u heeft een partner die (ook) uit een eerder huwelijk al kinderen heeft. U bent inmiddels vele jaren samen en de stiefkinderen voelen als eigen kinderen. U heeft nog geen testament gemaakt.

Wettelijke verdeling
Als u komt te overlijden, dan zijn stiefkinderen op grond van de wet geen erfgenaam. Enkel uw partner en eigen (juridische) kinderen zijn erfgenaam. De wettelijke verdeling is dan op u van toepassing. Dit houdt in dat de kinderen tezamen met de langstlevende partner erfgenaam zijn. De kinderen erven echter een niet-opeisbare geldvordering, waardoor de langstlevende partner niet direct uit hoeft te betalen, maar ongestoord verder kan leven. In de wettelijke verdeling worden stiefkinderen niet automatisch betrokken.

Gelijkstellen met eigen kinderen
Als u de stiefkinderen wel zou willen betrekken in de wettelijke verdeling, dan dient u een testament op te laten maken. Hierbij geeft u aan dat de stiefkinderen als eigen (daarmee wil ik zeggen: juridische) kinderen betrokken mogen worden. Dit houdt in dat de stiefkinderen en eigen kinderen tezamen met uw partner erfgenaam zullen zijn. Allemaal volgens de wettelijke verdeling. De geldvorderingen van alle (stief)kinderen zijn niet opeisbaar. Zij kunnen pas opgeëist worden na (onder andere) het overlijden van de langstlevende.

Geen eigen kinderen?
Mocht u geen eigen kinderen hebben, dan is de wettelijke verdeling niet mogelijk. Hier wordt namelijk vereist dat er eigen kinderen zijn en een partner. Een wettelijke verdeling is dan niet mogelijk, maar u kunt uw stiefkinderen wel benoemen tot erfgenaam. Dit betekent dan wel dat de stiefkinderen direct een opeisbare vordering hebben op hun ouder (uw partner).

Legaat
Als u uw stiefkinderen niet aan de verdelingstafel wil hebben, maar wel een bedrag o.i.d. zou willen nalaten, dan kunt u dit doen door een legaat te maken in uw testament. U benoemt dan uw eigen kinderen en partner tot erfgenaam, en uw stiefkinderen als legataris.

Een legaat is een vordering op de nalatenschap. Dit betekent dat uw erfgenamen dit legaat als één van de eerste vorderingen uit moeten keren. Nog voor zij zelf hun erfdeel krijgen. Dit legaat kan ook pas van toepassing verklaard worden als de laatste van u beiden overlijdt.

Zoals u hierboven kunt lezen, zijn er verschillende mogelijkheden om uw stiefkinderen te betrekken in uw nalatenschap. Mocht dit door u gewenst zijn, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor. Wij kunnen meedenken met u hoe u de stiefkinderen kunt laten meedelen in uw nalatenschap.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!