De uitsluitingsclausule
(anti-schoonfamiliebepaling)

De uitsluitingsclausule (anti-schoonfamiliebepaling)

Er ontstaat nog wel eens verwarring wanneer we tijdens de testamentbespreking aankomen bij de uitsluitingsclausule. We kennen deze bepaling ook wel als de anti-schoonfamiliebepaling. Echter reikt deze bepaling vaak niet zover als dat mensen verwachten.

De uitsluitingsclausule betekent eigenlijk alleen maar dat wat je als erfgenaam verkrijgt, zijn/haar privévermogen wordt en niet in zijn/haar huwelijksgemeenschap terecht komt, ongeacht hoe de erfgenaam gehuwd is. De erfgenaam mag echter vervolgens wel bij zijn of haar testament bepalen dat al zijn/haar vermogen overgaat naar zijn/haar partner.

De uitsluitingsclausule is er in verschillende ‘soorten’. We hebben de harde uitsluitingsclausule, de zachte uitsluitingsclausule en de insluitingsclausule.

De harde uitsluitingsclausule
Hierin wordt bepaald dat in alle situaties het geërfde vermogen privévermogen blijft. Zowel bij echtscheiding als bij overlijden blijft het geërfde vermogen privévermogen.

De zachte uitsluitingsclausule
Hierin wordt het geërfde vermogen privévermogen, maar als het huwelijk eindigt door overlijden, dan mag het geërfde vermogen gedeeld worden, en valt het alsnog in het huwelijksvermogen. Dit kan uiteindelijk een besparing van erfbelasting opleveren. Eindigt het huwelijk van de erfgenaam door echtscheiding of scheiding van tafel en bed? Dan is het geërfde vermogen privévermogen en wordt het niet gedeeld met de ex-partner.

De insluitingsclausule
Deze is pas echt van belang sinds de beperkte gemeenschap van goederen de standaard manier van trouwen is (sinds 1 januari 2018). Sindsdien zijn erfenissen en schenkingen sowieso privévermogen, anders dan bij de destijds geldende algehele gemeenschap van goederen. Bij een insluitingsclausule bepalen de testateurs (diegene die het testament opmaakt) dat de waarde van de erfrechtelijke verkrijging wel in de huwelijksgemeenschap mag vallen bij overlijden van de erfgenaam.

Uitsluiting boven insluiting
Belangrijk bij een uitsluitingsclausule is dat uitsluiting altijd boven insluiting gaat. Je kan in de huwelijkse voorwaarden wel regelen dat al het vermogen gemeenschappelijk is, maar verkrijg je van iemand die een uitsluitingsclausule in zijn/haar testament heeft staan, dan is het geërfde vermogen alsnog privévermogen.

Zijn je kinderen getrouwd in een algehele gemeenschap van goederen en wil je ervoor zorgen dat hetgeen ze van jou erven privévermogen blijft? Of zijn ze getrouwd in een beperkte gemeenschap van goederen, maar mag het geërfde geld in de huwelijksgemeenschap vallen bij overlijden van de erfgenaam? Maak dan gerust een afspraak.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!