Het lief en leed dat een energielabel heet

Het lief en leed dat een energielabel heet

Je kent het wel, je gaat je woning verkopen en zowel de makelaar als de notaris vraagt om een energielabel van de woning. Sinds 1 januari 2015 dien je in het bezit te zijn van een definitief energielabel bij de overdracht van een woning. Huiseigenaren zijn verplicht om bij de verkoop en verhuur van een woning een energielabel beschikbaar te stellen. Ook voor nieuw te bouwen woningen is het energielabel verplicht.

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is, maar het geeft ook een indicatie van de te verwachten energierekening en het geeft ook voorbeelden wat er nog gedaan kan worden om de woning duurzamer te maken.

Gaat het om een oud huis wat altijd van een oud vrouwtje is geweest en nog nooit naar verduurzaming heeft gekeken, dan kan het goed zijn dat de woning een G-label heeft. Een nieuwbouw woning heeft zeer waarschijnlijk al een veel beter energielabel, omdat het moet voldoen aan andere eisen dan de eisen die bijvoorbeeld honderd jaar geleden golden voor het bouwen van een woning.

Voor woningen en appartementen, maar ook voor kantoorgebouwen is een energielabel verplicht bij de verkoop en verhuur. Niet voor alle gebouwen is een energielabel verplicht. Een aantal gebouwen is vrijgesteld hiervan, denk aan beschermde monumenten, religieuze gebouwen, een tiny house en ook vakantiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn (en met een verwacht energiegebruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent verbruik).

Sinds het energielabel verplicht is, riskeert de verkoper een boete of last onder dwangsom als er geen energielabel beschikbaar is. De Inspectie Leefomgeving en Transport is de instantie die controleert op de aanwezigheid van een geldig energielabel. De boete die opgelegd kan worden bedraagt € 515,00.

De consumentenbond heeft onderzocht wat de gemiddelde kosten zijn voor een energielabel. Gemeten over alle type woningen zijn de gemiddelde kosten voor een energielabel € 300,00. Toch fors minder dan de mogelijke boete.

Daarnaast doe je als verkoper ook de koper, makelaar en notaris een plezier als je een energielabel aanlevert. Dan hoeft niemand meer te zeuren: ”Heb je al zo’n label?” “Waarom heb je dat niet?” “Pas je op dat je geen boete krijgt?” En nog veel meer.

Heb je vragen over bovenstaande? Neem gerust contact met ons op.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!