Het verschil tussen geregistreerd partnerschap en huwelijk

Het verschil tussen geregistreerd partnerschap en huwelijk

Marieke en Jens zitten bij mij aan tafel. Zij komen informatie inwinnen over een samenlevingsvorm. We hebben het over hun gezinssamenstelling en hoe zij hun toekomst voor zich zien. Ze wonen net samen, in een gezamenlijke koopwoning. Ze hebben een kinderwens, maar houden het voor nu nog even bij hun kat. Ze vragen zich af of ze er verstandig aan doen om in hun samenleving wat meer zekerheid te bouwen. Een samenlevingsovereenkomst zien ze niet zitten. Ze vragen mij wat nu precies het verschil is tussen het geregistreerd partnerschap en een huwelijk. Hier willen ze het fijne wel van weten.

Wat is nu precies het verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk?

  • Bij het geregistreerde partnerschap hoort het ‘jawoord’ niet bij de officiële ceremonie, anders dan bij het huwelijk. Je moet dus geen ja-woord geven om het partnerschap met elkaar aan te gaan.

  • Het geregistreerde partnerschap wordt niet overal ter wereld erkend. Als er plannen voor emigratie zijn dan biedt een huwelijk meer zekerheid. Er kunnen namelijk problemen ontstaan bij het overlijden en -daarmee samenhangend- het erven van één van de partners indien het geregistreerd partnerschap niet erkend wordt.

  • Als er géén minderjarige kinderen zijn, dan kan het geregistreerde partnerschap worden ontbonden zonder de tussenkomst van de rechter. Indien er wel minderjarige kinderen zijn óf de ontbinding niet door beide partners wordt geaccepteerd, dan geschiedt de ontbinding hetzelfde als een echtscheiding bij huwelijk. Een scheiding van tafel en bed, waarbij het huwelijk juridische wel blijft bestaan maar de onderhoudsplicht en financiële verplichtingen naar elkaar toe ophouden te bestaan, bestaat bij een geregistreerd partnerschap niet. De wet voorziet hier niet in.

  • Een geregistreerd partnerschap kan wel omgezet worden in een huwelijk, maar een huwelijk kan niet omgezet worden in een geregistreerd partnerschap.

Er zijn echter meer overeenkomsten tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap:

  • Er is een officiële ceremonie en hierbij moeten getuigen aanwezig zijn (minimaal 2, maximaal 4);

  • In beide gevallen kunnen de partners/echtgenoten elkaars naam aannemen;

  • In beide gevallen krijgen beide ouders automatisch het gezamenlijk gezag over de kinderen;

  • Je wordt onderhoudsplichtig naar elkaar;

  • Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek is op beiden van toepassing;

  • Je bent gelijk erfgenamen van elkaar, want boek 4 van het Burgerlijk Wetboek is ook op beiden van toepassing;

  • Bij een geregistreerd partnerschap kan men, net als bij een huwelijk, notariële voorwaarden maken.

Zoals je kunt zien zijn er geen grote juridische verschillen meer tussen het geregistreerd partnerschap en het huwelijk. Er blijven louter emotionele verschillen over omdat het huwelijk meestal als ‘zwaarder’ beschouwd wordt dan het geregistreerde partnerschap. Heb je vragen over welke samenlevingsvorm bij jullie situatie past? Neem dan contact met ons op.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!