Samenwoners, let op!

Samenwoners, let op!

Jullie kunnen van de ene dag op de andere beslissen om samen te gaan wonen. Soms is dat in een huurhuis, soms in een koopwoning van één van jullie, en soms kopen jullie gezamenlijk een woning. Als je gaat samenwonen is het verstandig om ook een gesprek aan te gaan met de notaris met betrekking tot een samenlevingsovereenkomst en eventueel testamenten.

Ten eerste: de samenlevingsovereenkomst
Hierin kunnen jullie vastleggen welke spullen van jullie privé en van jullie samen zijn. Hierin worden ook afspraken gemaakt met betrekking tot de financiën. Wie betaalt de kosten van boodschappen, gas, water en elektra, vakanties en gezamenlijke uitjes en hoeveel wordt er door jullie bijgedragen. Gaat dat naar evenredigheid van jullie inkomen (zijnde: degene die het meeste verdient draagt het meeste bij) of wordt dat in alle gevallen 50-50 gedaan.

Verder kan je in een samenlevingsovereenkomst opnemen wat er met het (gezamenlijk) huis moet gebeuren als jullie uit elkaar zouden gaan, of als één van jullie komt te overlijden. Stel je hebt financieel bijgedragen aan de woning van je partner, of je koopt samen een woning maar de inleg is verschillend, dan kan ook daarover van alles bepaald worden in de samenlevingsovereenkomst.

Een samenlevingsovereenkomst betekent echter niet dat jullie ook erfgenaam van elkaar worden. Hiervoor is een testament nodig. Heb je geen testament opgesteld en kom je te overlijden, dan is je partner geen erfgenaam en wordt er in de wet gekeken wie er wèl je erfgenamen zijn. In de meeste gevallen zijn dit je ouders en broers/zussen.

Ten tweede: de testamenten
In een testament bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Dit kunnen jullie namens elkaar zijn. Al jullie vermogen gaat dan bij overlijden over op de ander. In een testament kan tevens bepaald worden dat andere personen ook nog geld of spullen dienen te krijgen. Dit gebeurt door middel van een legaat.

Indien er sprake is van een grote kinderwens, en deze op korte termijn tot uitvoering zal worden gebracht, is het wellicht ook al verstandig om hier rekening mee te houden in het testament. Er wordt dan een testament opgemaakt voor het geval je komt te overlijden met achterlating van afstammelingen, èn als je komt te overlijden zonder achterlating van afstammelingen. Dit is een vrij uitgebreid testament, maar je hoeft dan dus niet vlak na de geboorte van jullie kind een nieuw testament op te maken.

Gaan jullie samenwonen en twijfelen jullie of jullie een samenlevingsovereenkomst op willen maken (danwel een geregistreerd partnerschap of huwelijk aan willen gaan)? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met jullie mee.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!