Testament aanpassen na echtscheiding

Testament aanpassen na echtscheiding

Jan en Toos zijn in 1990 getrouwd. Zij hebben samen 4 kinderen gekregen. Helaas ging hun huwelijk na de geboorte van hun jongste kind bergafwaarts. In 2020 hebben zij besloten om uit elkaar te gaan. Dit was geen hele vriendelijke echtscheiding. Hun kinderen zijn op dat moment 30, 25, 20 en 15 jaar oud. De oudste is getrouwd en heeft zelf ook kinderen. De tweede is haar studie aan het afronden en wil eerst nog gaan reizen. De derde heeft helemaal nog geen behoefte aan een partner en de jongste, die mag nog wat jaren wachten voordat er sprake is van een partner en kinderen.

Jan en Toos hebben na hun echtscheiding elk afzonderlijk een nieuw testament gemaakt waarin zij hun kinderen tot enig erfgenamen benoemen. Er is ook over nagedacht om een bewind op te nemen over de erfdelen van de jongste kinderen, zodat deze erfdelen onder bewind staan tot de leeftijd van 23 jaar. Zij kunnen het derhalve niet zomaar verkwisten.

Waar Jan en Toos beiden niet over nagedacht hebben, is wat er gebeurt met het geërfde vermogen als één van hen komt te overlijden en vervolgens één van de kinderen na hem/haar komt te overlijden. Mocht één van de kinderen komen te overlijden voor hij/zij meerderjarig is, of als hij/zij wel meerderjarig is maar zonder echtgenoot of kinderen (én zonder het maken van een testament) overlijdt, dan gaat hun vermogen naar hun broers en zussen, maar ook naar de nog in leven zijnde ouder (de ex-partner).

Kortom, de ex-partner is uit het eigen testament gehaald, maar krijgt via een omweg toch vermogen in handen.

Voorbeeld
Jan komt te overlijden en helaas komt een paar jaar later hun tweede kind tijdens haar wereldreis om het leven. In haar nalatenschap zit het vermogen wat zij van haar vader (Jan) heeft geërfd. Haar nalatenschap wordt gedeeld tussen haar broers en zussen én haar moeder (Toos). Via een omweg verkrijgt Toos dus alsnog vermogen van Jan.

Tweetrapsmaking
Bovenstaande kan je voorkomen door een tweetrapsmaking in je testament op te nemen. Met een tweetrapsmaking bepaal je eigenlijk dat je kinderen in eerste instantie erfgenaam zijn, maar als zij zonder afstammelingen of partner na jou komen te overlijden dan gaat jouw erfenis naar de andere kinderen. Zo’n tweetrapsmaking vergt wel een goede administratie.

Einde tweetrapsmaking
In deze bepaling kan opgenomen worden dat de tweetrap ophoudt met bestaan als je kinderen trouwen, zelf kinderen krijgen of een testament maken waarin de andere ouder (jouw ex-partner) niet benoemd is tot erfgenaam. Want als dit van toepassing is, erft de andere ouder niet meer.

Ouderlijk vruchtgenot
Tevens was het ouderlijk vruchtgenot niet uitgesloten voor de ex-partner. Het ouderlijk vruchtgenot is het recht van de ouder op de opbrengsten van het vermogen van het minderjarig kind. Bijvoorbeeld recht op de rente over de spaarrekening van het kind waarop jouw erfenis staat.

Ben jij gescheiden en vraag je je af of het in jouw testament goed geregeld is, maak dan een afspraak.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!