Zwanger, en nu?

Wijziging van de overdrachtsbelasting

Je hebt net ontdekt dat je zwanger bent, gefeliciteerd! Er komt tijdens een zwangerschap een hoop regelwerk op je af. Naast het op de hoogte stellen van je verloskundige en huisarts, het regelen van kraamzorg, het volledig in orde maken van de babykamer en vele andere zaken, kan het ook heel verstandig zijn om een bezoekje aan de notaris te maken. Waarom?

Afhankelijk van hoe je samenwoont: ben je getrouwd of geregistreerd partner of leven jullie samen met of zonder een samenlevingsovereenkomst, moeten er verschillende dingen geregeld worden. Als je samenwoont, zonder gehuwd te zijn, moeten jij en je partner eerst wat dingen regelen voor alles hetzelfde is als bij een gehuwd stel. Zo moet bij een niet-gehuwd stel het kind erkend worden door je partner. Dit gebeurt bij de gemeente. Indien een kind niet erkend wordt door je partner, komt dat kind niet op zijn persoonskaart te staan. Je partner is op dat moment geen vader/moeder in de zin van de wet.

Daarnaast moet er ook gezag aangevraagd worden bij de rechtbank. Als dit laatste niet gebeurt, is enkel de biologische moeder de gezagdrager. Door gezag aan te vragen, zijn beide ouders gezagdragend. Het praktische nut hiervan is dat beide ouders mogen bepalen waar hun kind naar school gaat, van welke sportclub hij/zij lid wordt etc. Gezag brengt verder met zich mee dat beide ouders het recht en de plicht hebben het kind te verzorgen en op te voeden.

Als je gehuwd bent ten tijde van de geboorte van het kind, is erkenning en gezag automatisch geregeld. In de standaardsituatie van man/vrouw is de vader altijd automatisch vader van het kind. De partner in een gehuwd stel dient zijn/haar kind niet te erkennen en hoeft geen gezag aan te vragen.

Verder is het in alle situaties: gehuwd of ongehuwd, van belang om voogdij te regelen. Dit zorgt ervoor dat je zelf kunt regelen wie de voogd over je kind wordt op het moment dat beide ouders komen te overlijden. Dit kan bij de rechtbank in het gezagsregister of in een testament. Wij achtten het verstandig om ook een testament te maken, want hierin kan (naast alle standaardbepalingen) ook bewind geregeld worden voor de verkrijging van de kinderen, mocht je komen te overlijden voor de kinderen een bepaalde leeftijd hebben.

Tot 18 jaar krijgen de kinderen niet het beheer over het door hun verkregen vermogen. Zij mogen het geld nog niet zomaar gebruiken. Als zij 18 jaar zijn, komt dit geld wel vrij. Het is dan de vraag of zij reeds verstandig genoeg zijn om met dit (soms toch grote) vermogen om te gaan. Het is mogelijk om een bewind tot 23 jaar in te stellen (ouder kan ook, maar 5 jaar na meerderjarigheid kan het kind aan de rechtbank verzoeken tot opheffing van het bewind).

Hoewel dit regelwerk niet altijd het leukste is om te doen, en veel aanstaande ouders liever op hun roze of blauwe wolk blijven zitten dan nadenken over hun eigen sterfelijkheid, is het heel verstandig om hier toch op tijd over na te denken.

Zien we jou binnenkort bij ons op kantoor? 

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!